лого София - Столична община

Информация

Столична община, ул."Московска" № 33 София 1000

посещения: 40 645

Свали

За Контакти

Забележителности Почивки в България

Описание:

София е най-големият град и столица на България. Основан преди хилядолетия, днес градът продължава да се развива, превръщайки се в културен и икономически център на България. Днес в столицата живеят близо 2 млн. души.
София е разположена в западната част на страната, в района на Софийското поле и в подножието на планината Витоша. Средната надморска височина е 550 метра, климатът е умереноконтинентален и се характеризира със студена и снежна зима и по-прохладно лято. Средната януарска температура е -1°С, а средната юлска +20°С.
Градът е разположен на стратегически кръстопът, през който се осъществява връзката между Западна Европа (през Белград-Скопие-Пловдив-Истанбул) за страните от Близкия и Средния изток, между Дунавското крайбрежие и Беломорието, между Черноморието и Адриатика. София се намира сравнително близо до столиците на повечето балкански страни: Анкара – 1012 км, Атина – 837 км, Белград – 374 км, Букурещ – 395 км, Загреб – 762 км, Любляна – 897 км, Сараево – 549 км, Скопие – 239 км, Тирана – 553 км. От София водят началото си магистралите „Тракия”, „Люлин” и „Хемус”. Летище София осигурява удобен достъп до всички големи и европейски градове, а от централната железопътна гара и автогарата на града може да се достигне до всяка точка на страната.

Споделете:

Подобни фирми