лого Община Стрелча

Информация

гр. Стрелча, пл. "Дружба" №2

strelcha11@mail.bg

посещения: 20 293

Свали

Социални Линкове:

За Контакти

Забележителности Почивки в България

Описание:

Община Стрелча

 

Община Стрелча е интересно откритие за българския и чуждестранния турист, който търси комбинация от възможности за активна почивка далеч от големите туристически центрове.

Курортът често е пренебрегван за сметка на съседните по-известни Копривщица, Панагюрище и Хисар, но всеки, който реши да потърси очарованието на новото, трябва на първо място в своите планове за пътуване да постави Стрелча.
От обявяването си през 1969 г. за град и курорт с национално значение, центърът на общината, гр. Стрелча, търпи интензивно развитие, което го превръща в един от забележителните градове в подножието на южните склонове на Същинска Средна гора със специфични бит и традиции. Стрелча предизвиква интереса на посетителите си с комплекса от къщи в автентичен възрожденски стил, с останките от римско селище и десетки тракийски светилища в околностите, антични друмове и мостове, разпръснати из местността.

Различни епохи са оставили своя отпечатък върху облика на Стрелча през нейната многовековна история. На територията на общината има запазени следи от присъствието на праисторически хора, траки, славяни, византийци, римляни и българи.
Историческите паметници в Стрелча и околностите й все още напомнят за традициите, начина на живот и обратите в историческата съдба на хората, обитавали тези земи в продължение на векове.
Тук се намира един малко познат тракийски култов комплекс - Хероон „Жаба Могила“, който датира от V век пр.н.е. – времето, когато бесите са властвали в земите край Стрелча. Комплексът се състои от две помещения – гробница-мавзолей и светилище-храм. До него може да бъде достигнато за около 10 минути с автомобил от центъра на Стрелча, като посетителят ще стане рядък свидетел на древните умения в строителството и акустиката.
 Построена през ІX в. и използвана активно до ХІV в., запазила до днес внушителните си 8-метрови защитни стени, към нея води приятен пешеходен маршрут, който се покрива за около 40 минути.
Възможности за туризъм и отдих в общината са налични през цялата година.
Естествените минерални извори са подходящи за лечение на редица заболявания, а хотелите се грижат за удобния и приятен престой на гостите на Стрелча. В момента активни са няколко СПА центъра, базирани на минерална вода, които предлагат добра комбинация между цена и качество на услугата.
Освен на лечебния ефект на минералната вода любителите на пътешествията могат да се насладят на различни планински маршрути, започващи от Стрелча. С добре изградената си инфраструктура и удобно географско положение, градът е изходен пункт за маршрути в Същинска Средна гора, които водят до известни природни и исторически обекти: Панагюрище, Копривщица, Хисаря, Карлово, връх „Влък“, „Барикадите“, връх „Богдан“, Каменната приказка, Крепостите и др. Последните 2-3 години районът нашумява и с възможностите, които дава за офроуд преживявания с високо проходими автомобили. Типичен такъв маршрут в района започва от изхода на Копривщица – х. Бунтовна – Стрелча, с преспиване в района на хижата.
Общината е най-красива в края на пролетта и началото на лятото, като неслучайно в герба й присъства розата като основен елемент заедно с лъва и символа за минерална вода. Община Стрелча е разположена в най-големия розопроизводителен район в България, като розовите градини обхващат около 4 200 дка.  Твърди, че Стрелчанската роза дава най-качественото розово масло в страната. Освен розите, в последните години в района на Стрелча успешно се отглежда лавандула, от която се извлича първокласно етерично масло.
В града, който е с население от около 4 600 души, има над 20 заведения за обществено хранене, които дават отлична възможност на гостите да се запознаят с местната кухня.

 

ЗАПОВЯДАИТЕ В ОБЩИНА СТРЕЛЧА!

Споделете:

Подобни фирми