лого Кметство Дунавци

Информация

Дунавци, Георги Димитров 121

deo_dunav@abv.bg

посещения: 20 287

Свали

Социални Линкове:

За Контакти

Почивки в България

Описание:

КМЕТСТВО ДУНАВЦИ 

 

Адрес на седалище: ГР. ДУНАВЦИ, ул. ГЕОРГИ ДИМИТРОВ № 121
 
 
Кмет -  ДИМЧО СВЕТОСЛАВОВ СКОРЧЕВ
 
Град Дунавци е разположен във Видинската низина близо до река Дунав на 8 километра от областния град Видин. В северната му част (кв. Видбол) протича река Войнишка река (Търнянска река), а в южната му част (кв. Гурково) протича река Видбол.

Недалеч (след с. Синаговци) се намира Божурица - местност с курортен комплекс (туристическа хижа „Божурица“, хотел-ресторант „Божурица“, почивни станции) и язовир „Божурица“.
 

История: 
Дунавци е обединено селище, образувано на 12 декември 1955 г. чрез сливането на селата Видбол и Гурково, считани днес за негови квартали.

Обединеното село е обявено за селище от градски тип на 11 септември 1964 г., което става град от 4 септември 1974 г.
Село Видбол е административен център на Община Видбол (включвала и с. Гурково) от 28 септември 1949 година.

Тя е преименувана на Община Дунавци при създаването (12.12.1955) на обединеното село Дунавци, което става неин административен център. Общината просъществува до 6 октомври 1987 година, когато е присъединена към Община Видин.

 

 

Икономика:
Поради близостта му до областния град Видин и разположението му край главни автомобилен и железопътен път, макар и лишен от статута на общински център, градът успява да запази темповете на икономически растеж след 1989 г. Развито е селското стопанство, има фуражен завод, изградени са бази на транспортни фирми и спомагателен бизнес.

Край града минава първокласният път от София за Видин, който е част от Европейски път E79 и 4-ти паневропейски транспортен коридор

 

снимка на [node:title]

 

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува"

2017

30 Септември - 01 Октомври / от 16:00 на 30 септември до 21:00 на 1 октомври

Имаме удоволствието да Ви поканим за участие в Международен фолклорен фестивал

„Дунавци пее и танцува-2017”

за автентичен и обработен фолклор.
Организатор на мероприятието е Кметство град Дунавци.
Фестивалът няма конкурсен характер.

На 30.09 и 01.10.2017г. кметство Дунавци организира международен фолклорен фестивал „Дунавци пее и танцува”. Фестивалът е по повод Деня на Дунавци – обединяването на двете села Видбол и Гурково през 1955г. Целта на фестивала е да съхрани и покаже на по-младите поколения фолклорното богатство, а също така за момент макар и кратък да се откъснем от ежедневните проблеми и да се повеселим заедно.

Съгласно статута на фестивала в него могат да вземат участие различни колективи: танцьори, ансамбли, певчески групи, индивидуални изпълнители и др. формации от страната и чужбина.

Вярваме, че ще се отзовете на нашата покана, като съдействате за представянето на Ваши колективи, които ще покажат красотата и богатството на фолклора.

Споделете:

Подобни фирми